Ramphastos Investments, de investeringsmaatschappij van ondernemer en investeerder Marcel Boekhoorn, is aandeelhouder geworden van R-SOLUTION Medical, pionier op het gebied van geautomatiseerd verpakken van herbruikbare medische instrumenten voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het in 2017 opgerichte bedrijf verwacht met de investering van Ramphastos Investments haar nationale en internationale groeiambities te versnellen.

Het controleren, verpakken en naar de juiste afdeling sturen van herbruikbaar medisch instrumentarium wordt traditioneel handmatig gedaan op Centrale Sterilisatie Afdelingen van ziekenhuizen. Mariska van der Vliet en Niels Welling waren werkzaam in de medische sector en zagen grote kansen om dit proces te verbeteren.

Continuïteit en efficiëntie

Mariska van der Vliet: “Het opnieuw verpakken van gereinigd medisch instrumentarium is eentonig en zwaar werk dat heel nauwkeurig en volgens strenge protocollen moet worden gedaan. Ziekenhuizen hebben steeds vaker moeite om hiervoor voldoende gekwalificeerd personeel te vinden en te behouden.”

Van der Vliet stond in 2017 met Niels Welling aan de wieg van R-Solution Medical. Welling: “Onze ambitie was om een geautomatiseerde totaaloplossing te bedenken die medische instrumentensets kon inpakken en die het logistieke proces zou verbeteren. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de R-APPIT medische inpakrobot.”

Duurzamer en veiliger

R-Solution heeft inmiddels twee inpakrobots met gepatenteerde technologieën en processen in ziekenhuizen geïnstalleerd en er vinden gesprekken plaats met verscheidene medische instellingen en gerenommeerde internationale distributeurs.

Bram Kingma van Ramphastos Investments: “R-Solution Medical speelt met haar inpakrobot in op ontwikkelingen in de medische sector, zoals het tekort aan personeel, de vraag naar verduurzaming en de steeds hogere kwaliteitseisen op het gebied van verpakte medische instrumenten. De R-APPIT medische inpakrobot werkt sneller, nauwkeuriger, schoner en constanter dan de huidige methode waarbij met de hand wordt ingepakt.”

Grote potentie

Kingma ziet dan ook grote kansen voor het bedrijf: “De inpakrobot, die inmiddels in twee ziekenhuizen volledig functioneel is, is compact genoeg om in bestaande en nieuwe sterilisatieafdelingen te kunnen worden geplaatst. Bovendien wordt er al snel een besparing van 25% aan verpakkingsmateriaal gerealiseerd. Dit resulteert in een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheids- en efficiëntieslag binnen de ziekenhuizen, zonder in te leveren op de kwaliteit van het eindproduct. We denken dan ook dat de R-APPIT medische inpakrobot de potentie heeft om een vast onderdeel te worden van elke moderne medische instelling, zowel in Nederland als daarbuiten.”

SHARE

Related

Tweede generatie R-APPIT: sneller, slimmer en completer!

Hij pakt nog sneller in, kan nu instrumentennetten van vrijwel elke afmeting verpakken en is voorzien van compleet nieuwe AI-gedreven software. De tweede generatie van de R-APPIT zet een compleet nieuwe automatiseringsstandaard voor de verwerking van gereinigd medisch instrumentarium.